Miguel Mairlot

founding partner

m.mairlot@ethikos.be

+32 473.55.97.24

Miguel is advocaat aan de balie van Brussel. Zijn uitgebreide compliance ervaring op het gebied van vermogensbeheer, betalingsdiensten en verzekeringen omvat grensoverschrijdende reguleringskwesties, risicobeheer, contractdocumentatie en productontwikkeling. Hij adviseert leden van managementcomités opdat zij zich kunnen conformeren aan reglementaire vereisten zoals MiFID II, PSD2, GDPR, AML/CFT, anti-corruptie en internationale sancties.

Miguel adviseert en treedt op in geschillen inzake bank- en financieel recht, het witwassen van geld en de bescherming van persoonsgegevens.

Voorafgaand de oprichting van Ethikos werkte Miguel voor prestigieuze internationale advocatenkantoren en financiële instellingen als hoofd van compliance. Daarnaast was hij werkzaam als ‘legal interim’ in verschillende sectoren (bankwezen, beleggingsfondsen, (her)verzekeringen en betalingsdiensten).

Miguel heeft uitgebreid geschreven en gedoceerd over onderwerpen op het gebied van compliance en financieel recht. Hij doceert aan het Institut Cooremans en is tevens lid van de redactie van de Revue de Droit Bancaire et Financier.

 

Sectoren

Bank
Financiën
Verzekering
Betalingsdiensten
Niet-financiële

 

Juridische Expertise

Bank- en financieel recht
Bestrijding van het witwassen van geld en de financiering van terrorisme
Bescherming van persoonsgegevens
Ethiek

 

‣ Opleiding
2018 Certified Data Protection Officer, Universiteit Maastricht
2013 Certified Compliance Officer, Febelfin
2002-2003 LL.M in het bedrijfsrecht, Universiteit Gent
1997-2002 Master in de rechten, UCL
 
‣ Talen
  • Frans
  • Engels
  • Nederlands
 
‣ Publicaties